Vodiči nadzemnih prijenosnih vodova s kompozitnom jezgrom od karbonskih i staklenih vlakana : završni rad - Klobučar, Željko (Ž. Klobučar, 2016)
Sažetak na hrvatskom: U zadnjih nekoliko desetljeća došlo je do intezivnog razvoja tehnologije i materijala za izradu vodiča za visokonaponske nadzemne vodove. Cilj je uz iste ili usporedive vanjske dimenzije vodiča postići veće strujno opterećenje, smanjiti gubitke i omogućiti smanjenje provjesa uz isto strujno opterećenje i iste vlačne sile. Pojavljuju se novi tipovi vodiča. Jedan je od njih ACCC vodič. ACCC vodič ima kompozitnu jezgru i vanjski plašt od aluminija. Kompozitna jezgra sastoji se od karbonskih i staklenih vlakana te pokazuje izuzetna mehanička svojstva, znatno bolja od tradicionalnih vodiča s čeličnom jezgrom. Za isti promjer vodiča ACCC vodič sadrži puno veći udio aluminija u odnosu na tradicionalne vodiče, što rezultira većom strujnom provodljivošću.