Učinkovitost fotonaponskih panela : diplomski rad - Mamić, Marko (M. Mamić, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Obnovljivi izvori energije postaju jedan od glavnih izvora energije u svijetu. Energija koju dobivamo iz Sunca je ogromna, no samo mali dio se uspješno iskorištava, ali intenzivno se radi na njenom što većem iskorištenju. Fotonaponski sustavi su sustavi s velikim potencijalom, koji su sve više u upotrebi. Visoka cijena još uvijek koči njihovu veliku ekspanziju, a zbog toga su jako ovisni o državi, odnosno poticajima koji se dobivaju za njihovu ugradnju. U radu su spomenute tri generacije fotonaponskih panela. Prva generacija je ona najpoznatija i najkorištenija, a to su fotonaponi od kristaličnog silicija. U drugu generaciju spadaju fotonaponi od tankog filma, dok treću čine one strukture koje su još na eksperimentalnoj bazi ili su u jako maloj mjeri dostupni na tržištu. Također radi što bolje efikasnosti u upotrebi se javljaju i tragači sunca, koji omogućavaju optimalan položaj panela u svako doba dana.