Metode za ispravljanje boja u slici : diplomski rad - Kovačević, Damir (D. Kovačević, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Želja je mnogih problema u digitalnoj obradi i analizi slike emulirati način na koji se ponaša ljudski vizualni sustav. Svojstvo je tog sustava da ljudi percipiraju boje jednako bez obzira o osvijetljenu pod kojim ih gledaju. Algoritmi za postojanost boja oponašaju to svojstvo. U sklopu ovoga rada implementirani su algoritmi sivog svijeta, bijele zakrpa te hibridni algoritam koji kombinira svojstva ova dva. Ti algoritmi su testirani i uspoređeni sa algoritmima koji se koriste u praksi. Na kraju rada je diskutrano testiranje tih algoritama te napravljena analiza rezultata.