Implementacija algoritma očuvanja radne anvelope vjetroagregata potpomognuta programirljivim logičkim poljima : diplomski rad - Kovačević, Josip (J. Kovačević, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Kompleksni mehanički sustavi, svakodnevno izloženi nepredvidljivom okolišu, imaju vrlo stroge granice rada čije kršenje dovodi do velike tehničke ili ekonomske štete. Algoritmima koji upravljaju takvim sustavima dodaju se zaštitni algoritmi koji ograničavaju upravljački signal. U radu je implementiran jedan takav algoritam zasnovan na proračunanom invarijantnom skupu korištenjem procesora i specijaliziranog pomoćnog slopovlja realiziranih na programirljivim logičkim poljima. Detaljno je opisan svaki dio pomoćnog sklopovlja te način pristupanja sklopovlju programskim kodom koji se izvodi na procesoru. Na kraju su uspoređene performanse različitih konfiguracija izvedbe i idealnog modela sustava. Iako su vrijednosti dobivenih rezultata loše, rezultati su obećavajući za korištenje FPGA čipova za implementaciju tog algoritma ili sličnih algoritama temeljenih na invarijantnom skupu. Bolji rezultati izvedbe algoritma mogu se dobiti na moćnijem sklopovlju.