Kompaktni multiplatformni alat za izvršavanje naredbi upitnog jezika SQL : završni rad - Krištof, Luka (L. Krištof, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Unatoč pojavi drugih vrsta, relacijske baze podataka još uvijek su najkorištenije. Temelj takvih baza podataka je upitni jezik SQL. Mnogi dostupni alati za uređivanje i izvršavanje naredbi tog jezika veliki su, neprenosivi, nepristupačni i vrlo često vezani uz jedan sustav za upravljanje bazama podataka. Cilj ovog rada bio je izgraditi alat koji će biti kompaktan, jednostavan za korištenje te omogućiti jednostavan rad s više različitih sustava za upravljanje bazama podataka. U radu su izneseni osnovni koncepti korišteni kako bi se to ostvarilo te rad aplikacije uz prethodnu teorijsku podlogu.