Usporedba jednostupanjskih i dvostupanjskih operacijskih pojačala u CMOS tehnologiji : završni rad - Kovačić, Marko (M. Kovačić, 2017)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu napravljena je usporedba jednostupanjskog i dvostupanjskog potpuno diferencijskog operacijskog pojačala projektiranih u standardnom 0.35 μm CMOS procesu. Usporedba je napravljena uz zahtjeve na širinu frekvencijskog pojasa od 50 MHz , kapacitivno opterećenje 2 pF, brzinu porasta izlaznog napona veću od 10 V/µs te fazno osiguranje veće od 60 º. Svi tranzistori u pojačalima koriste minimalnu duljinu kanala. Za frekvencijsku kompenzaciju dvostupanjskog pojačala koristi se Miller-ov kapacitet, a u slučaju jednostupanjskog pojačala kapacitet tereta spojen na izlaz pojačala. Zadovoljene su sve specifikacije te je pokazano da dvostupanjsko pojačalo postiže veći hod izlaznog napona, ima veće pojačanje te veću disipaciju snage.