Realizacija frakcionalnog elementa pomoću pasivne RC mreže : završni rad - Kostelac, Fran (F. Kostelac, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Povećanjem interesa za frakcionalni kalkulus povećao se interes za njegovu primjenu u elektrotehnici. Kako bi se realizirao frakcionalni integrator, frakcionalni oscilator i frakcionalni filtar dovoljno je da se ugradi jedan frakcionalni kapacitet. Danas se veliki trud ulaže u izradu elementa konstantne faze (CPE) kao samostalnog dvopola, ali zbog nedovoljno dobrih rezultata primorani smo koristiti simulacije CPE-a. Sinteza CPE-a se do sada većinom temeljila na pasivnim RC stablima. U radu su analizirane različite sinteze mreža po Fosteru i Caueru te je odabrana optimalna. Proveden je postupak ugađanja karakteristika CPE-a te simulacije disperzije vrijednosti komponenti. Na kraju rada pokazana je primjena u električnim krugovima.