Problemi i algoritmi kombinatoričke optimizacije : diplomski rad - Krček, Marina (M. Krček, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Rad opisuje kombinatoričke optimizacijske probleme i razloge korištenja heurističkih metoda u njihovom rješavanju. Natjecanje CBBOC ponudilo je nekolicinu algoritama koji su se pokazali vrlo uspješnima. S natjecanja su preuzeti generirani problemi i objašnjen je NK model korišten za generiranje problema. Postojeći algoritmi iz ECF okruženja ispitani su nad problemima s natjecanja, u radu su opisani rezultati te je provedena usporedba s rezultatima natjecanja. S obzirom na rezultate na natjecanju, unutar ECF okruženja implementirana su dva algoritma pobjednika – algoritam P3 i CMA-VNS. Oba algoritma su detaljno objašnjena te su napomenute određene prilagodbe za ECF okruženje.