Automated Sarcasm Detection in Social Network Users' Comments : bachelor thesis - Kukovačec, Marin (M. Kukovačec, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Sarkazam je ironična ili satirična primjedba koja izgleda kao da nekoga hvali, ali zapravo ga ismijava. Područje računarske znanosti koje se bavi problemima poput detekcije sarkazma je obrada prirodnog jezika, koja često koristi strojno učenje kako bi polučila najbolje rezultate. U ovom završnom radu opisana je implementacija rješenja za problem detekcije sarkazma u komentarima korisnika na društvenoj mreži Facebook. Unutar problema koji se obrađuje nalaze se tri podzadatka: detekcija sarkazma u rečenicama izvađenim iz sarkastičnih komentara, detekcija sarkazma u postovima bez vanjskog konteksta, te detekcija sarkazma u postovima sa kontekstom. Svaki podzadatak je zahtijevao poseban skup podataka za treniranje modela, kao i poseban i jedinstven testni skup podataka za evaluaciju modela. U ovom radu su opisani izgled skupa podataka svakog podzadatka, sama implementacija rješenja i rezultati evaluacije nad testnim skupom podataka za svaki od podzadataka.