Konsenzus po povjerenju u multi-agentskim sustavima s promjenjivom topologijom : diplomski rad - Levanić, Domagoj (D. Levanić, 2017)
Sažetak na hrvatskom: U decentraliziranim multi-agentskim sustavima, s obzirom na nepostojanje centralne jedinice, ostvarenje određenog zajedničkog cilja najčešće ovisi o međusobnoj suradnji agenata. Moguća je situacija da pojedini agent neku od zadaća obavlja kvalitetnije nego ostali agenti (npr. kvalitetniji senzor pri obavljanju zadaće mjerenja nekog parametra). Isto tako, moguće je da pojedini agenti loše obavljaju neku zadaću (npr. pokvareni senzor) te tako dovode u pitanje mogućnost ostvarenja zajedničkog cilja. Kako bi uspostavili hijerarhiju unutar tima, potreban je mehanizam koji će agentima omogućiti dogovor o procijeni kvalitete kojom pojedini agent obavlja određenu zadaću. Na taj način, zadaći obavljenoj od strane "kvalitetnijeg" agenta pridaje se veća težina, dok se agenti koji zadaću ne obavljaju dovoljno kvalitetno mogu detektirati i isključiti iz sustava. Primjer takvog mehanizma je konsenzus po povjerenju.