Primjena norme IEC 60909:2016 za proračun struja kratkog spoja : završni rad - Krenek, Magdalena (M. Krenek, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Kod projektiranja elektroenergetskog sustava, osim rada u normalnom pogonu potrebno je uzeti u obzir i stanje u situacijama kada dođe do nepredviđenih naprezanja i kvarova u sustavu te sustav mora ostati neoštećen u oba slučaja. Svu opremu je potrebno dizajnirati s obzirom na stanje u normalnom pogonu i stanje kvara te s obzirom na to i odabrati odgovarajuće elemente zaštite tako da niti ljudi niti oprema ni u jednom trenutku ne budu ugroženi. Kratki spoj je neželjeno stanje mrežnog pogona. To stanje može uzrokovati preopterećenje operativne opreme (transformatori, prijenosni vodovi, kabli i generatori) kao i oštećenja izolacije. Dimenzioniranje i sigurnost elektroenergetskih sustava uvelike ovise o mogućnosti upravljanja strujama kratkog spoja. Kratki spoj je neželjeno stanje mrežnog pogona. To stanje može uzrokovati preopterećenje operativne opreme (transformatori, prijenosni vodovi, kabli i generatori) kao i oštećenja izolacije. U ovom radu, objašnjeni su postupci proračuna struja kratkog spoja koje su mjerodavne za dimenzioniranje opreme primjenom norme IEC 60909. Opisane su karakteristike struja koje se pojavljuju za vrijeme kratkog spoja kao i postupci izračuna navedenih struja.