Laserski izvor s Q-prekapčanjem : završni rad - Krivić, Marijana (M. Krivić, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Q – prekapčanje tehnika je generiranja laserskih impulsa varijacijom gubitaka odnosno Q – faktora laserskog rezonatora. Laserski izvor s Q – prekapčanjem trebao bi imati aktivni medij, pumpu kojom se dovodi energija u taj medij te na neki način izvedenu Q – sklopku kojom će moći mijenjati gubici unutar rezonatora. U ovom radu opisan je eksperimentalno izveden takav svjetlovodni laser. Spojene su konfiguracije s erbijem dopiranim svjetlovodnim pojačalom duljina 9, 18 i 36 metara čime su ostvarene kako različite duljine rezonatora tako i pojačanja snage. Kako je prethodno teoretski predviđeno, trajanje impulsa ovisi o pojačanju koje se može mijenjati snagom laserske pumpe, ali i ciklusom takta modulacijskog signala. Kao Q – sklopka korišten je elektro - optički modulator koji je polarizacijski osjetljiva komponenta zbog čega rezultati u eksperimentu variraju. Međutim, utvrđene su pravilnosti zbog kojih su ova mjerenja valjana.