Sažimajuće očitavanje korištenjem spline funkcija : diplomski rad - Ivanković, Jelena (J. Ivanković, 2018)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu opisane su klasične jednodimenzionalne i dvodimenzionalne glatke interpolacijske polinomne funkcije konačnog reda, definirane po dijelovima na konačnom skupu intervala i periodičnih rubnih uvjeta. Opisani su i osnovni principi sažimajućeg očitavanja te konstrukcija mjerne matrice korištenjem polinomnih funkcija navedenih svojstava. Dizajniran je sustav, sastavljen od matrice veza polinomnih funkcija na točkama intervala te mjerne matrice temeljene na istim funkcijama, koji predstavlja vezu diskretne i informacijama rijetke domene sažimajućeg očitavanja s kontinuiranom domenom koja spline funkcijama aproksimira sažete signale i omogućuje veće bogatstvo informacijama. U MATLAB okruženju izrađeno je generiranje umjetnih primjera za provjeru učinkovitosti sustava.