Sustav za ispitivanje odziva na vanjski događaj za operacijske sustave namijenjene ugradbenim računalima : diplomski rad - Lisica, Roko (R. Lisica, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Operacijski sustav Linux je popularan za primjenu na ugradbenim računalima, ali se dugo nije smatrao dovoljno pouzdanim za rad u stvarnom vremenu. Novije verzije su napravile veliki napredak u tom području. U ovom radu je ispitano u kolikoj mjeri je Linux sada spreman za rad u stvarnom vremenu, koji faktori utječu na njegova vremenska svojstva te kakva su ona u usporedbi s operacijskim sustavom FreeRTOS. Mjerena veličina je kašnjenje između rastućeg ili padajućeg brida na ulaznom GPIO pinu i istog brida na izlaznom pinu. Kašnjenje se mjerilo na posebno razvijenom mjernom sustavu koji se sastoji od dva STM mikroupravljača. Rezultati pokazuju da je Linux na Raspberry Pi sklopovskoj platformi dovoljno dobar za blage sustave za rad u stvarnom vremenu, ako se kod na njemu izvodi u jezgrenom načinu rada.