Ostvarivanje Booleovih funkcija konfigurabilnim logičkim blokovima uporabom evolucijskog računanja : završni rad - Latečki, Domagoj (D. Latečki, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Programirljivo logičko polje danas ima mnoge primjene. Međutim, nije lako pronaći algoritam koji brzo mapira logičke funkcije u fizički FPGA sklop, jer je taj problem po svojoj prirodi NP-potpun. Zbog toga valja razmotriti drugu strategiju umjesto pronalaska egzaktnog algoritma. Jedan moguć pristup je uporaba genetskog algoritma. Ovaj rad bavi se pronalaskom sadržaja konfigurabilnih logičkih blokova i njihove međusobne povezanosti, kako bi se ostvario neki zadani skup logičkih funkcija. Za pronalazak rješenja korišten je Kartezijev genetski algoritam, jer je za njega pokazano da dobro rješava navedeni problem. Dan je opis mogućih načina korištenja algoritma, te su provedeni testovi kako bi se ustanovili optimalni parametri za korištenje algoritma. Opisan je način pozivanja programa i zadavanja parametara, način unosa logičkih funkcija, te ispis programa.