Arhitektura programske podrške za 3D pisače : diplomski rad - Lovrić, Davor (D. Lovrić, 2018)
Sažetak na hrvatskom: U radu su ispitane mogućnosti korištenja programa otvorenog koda za samostalnu izradu 3D pisača. Rad opisuje danas često korištene tehnologije 3D ispisa i arhitekturu programske podrške otvorenog koda za proces 3D ispisa. Opisani su popularni programski alati i formati spremanja modela tokom procesa. Za potrebe rada izgrađen je FDM 3D pisač od danas lako dostupnih dijelova. Opisan je izgrađeni 3D pisača i karakteristike motora. 3D pisač je kalibriran pomoću ispitnog upravljačkog programa napisanog u C/C++ jeziku, te potom pokrenut pomoću programske podrške otvorenog koda.