Mjerenje vodljivosti tla elektromagnetskim induktivnim senzorom : završni rad - Lovrić, Marko (M. Lovrić, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Promjenjivo magnetsko polje može u okolnim vodičima inducirati struju. Zavojnica s izmjeničnom strujom stvara promjenljivo magnetsko polje oko sebe. Osim struje u prijemnoj zavojnici, induciraju se i vrtložne struje u drugim vodljivim materijalima. Sekundarno magnetsko polje unosi promjenu faze i amplitude u prijemnu zavojnicu. Analognom i digitalnom obradom signala s prijemne zavojnice možemo odrediti iznos promjene. Osnovni prototip EM induktivnog senzora sastavljen je u laboratoriju. Sastojao se od jedne odašiljačke i dvije prijemne zavojnice. Signal sa prijemnih zavojnica je pojačan, anuliran, doveden do DAQ kartice i konačno na računalo gdje je obavljena digitalna fazno osjetljiva demodulacija. Senzor je na kraju detektirao promjenu vodljivosti testnih primjeraka, odnosno različite koncentracije soli (NaCl) u posudi s vodom. Dobiveni rezultati su se mijenjali sukladno s promjenom vodljivosti.