Procjena stadija dijabetičke retinopatije u slikama očne pozadine pomoću dubokih neuronskih mreža : diplomski rad - Lukač, Andrea (A. Lukač, 2017)
Sažetak na hrvatskom: U ovom su radu primijenjene konvolucijske neuronske mreže za analizu slika očne pozadine. Postupak analize ovakvih slika ključan je kako bi se pravovremeno detek- tirala dijabetička retinopatija čiji se simptomi manifestiraju na očnoj pozadini. Za problem segmentacije krvnih žila korištene su potpuno konvolucijske mreže. Model je treniran i testiran na DRiDB [26] bazi slika te su izmjereni odlični rezultati. U svrhu procjene stadija dijabetičke retinopatije konstruirana je konvolucijska mreža za klasi- fikaciju. Dobiveni model je treniran na bazi slika iz [29]. Testni rezultati pokazali su se obećavajućima za problem koji nije jednostavan. Dodatno je uvedena rezidualnost u arhitekturu što je dovelo do malo boljih rezultata. Pokazano je da se za dva različita problema može koristiti slična arhitektura uz odred̄ene modifikacije.