Pretraživanje sadržaja Internetskog portala uz očuvanje privatnosti podataka : završni rad - Lukač, Mislav (M. Lukač, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Pretraživači teksta su bitni za rad interneta. Većina ljudi njihov rad uzima zdravo za gotovo i ne pita se kako oni doista funkcioniraju. Kako bi se izgradio pretraživač teksta potrebno je prije same pretrage obraditi podatke. Podaci prolaze kroz proces svođenja riječi na korijen, uklanjanja dijakritika i pretvaranje velikih slova u mala. Takav tekst se pohranjuje u odgovarajuće strukture podataka. Korisnik zadaje 3 vrste upita : fraze, upiti potpune pretrage teksta i upiti približne pretrage teksta. Algoritam pretrage obavlja korisnički upit i dohvaća tekstualne dokumente kod kojih je pronašao podudaranje. Prije nego što se rezultati prikažu korisniku, algoritam rangiranja rangira dobivene rezultate kako bi korisnik vidio najrelevantnije rezultate prve i algoritam provjere privatnosti podataka filtrira podatke koje korisnik nema pravo vidjeti.