Električne i mehaničke karakteristike visokotemperaturnih vodiča malih provjesa : diplomski rad - Marković, Vide (V. Marković, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Prilikom projekcije trase dalekovoda ili zamjene postojećih vodiča novima, uzimaju se u obzir svi potrebni faktori među kojima je najvažnije napraviti dobar omjer cijene i kvalitete. Od velike je važnosti optimizirati troškove gubitaka djelatne snage koji dugoročno predstavljaju jedan od najvećih problema konstruiranja dalekovoda i njegova održavanja. U odnosu na klasične vodiče, velike prednosti su pokazali vodiči sa kompozitnom jezgrom. Visokotemperaturni vodiči malih provjesa (HTLS) predstavljaju novu generaciju vodiča sa poboljšanim mehaničkim i električnim svojstvima: veće radne temperature, smanjeni provjesi, veća strujna i mehanička opteretivost, otpornost na elektromagnetske utjecaje, mogućnost prijenosa većih snaga i manji gubici.