Sustav za mjerenje i analizu EEG i EKG signala snimljenih tijekom slušanja glazbe : diplomski rad - Marošević, Hristina (H. Marošević, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Svrha ovog istraživanja je eksperimentirati s utjecajem glazbe na aktivnost ljudskog mozga i srca. Kao glazbena stimulacija se koristi Piano medicine®, glazba koja bi trebala dovesti do opuštenog stanja i koja je stvorena s pažljivo izabranim parametrima. Dodatno, bit će istražena korelacija između aktivnosti ljudskog mozga i srca. Definirane su tri hipoteze. Prve dvije su povezane prema sa specifičnom muzikom koja se koristi. Prema tim hipotezama, Piano medicine® bi trebala inicirati povećano generiranje alfa (i potencijalno delta i gama) moždanih valova, te smanjiti broj otkucaja srca. Treća hipoteza predlaže postojanje korelacije između aktivnosti ljudskog srca i mozga. Za provjeru valjanosti hipoteze, definirana je eksperimentalna paradigma prema kojoj je provedeno deset mjerenja EEG i EKG signala koristeći hardver i softver-© BrainVision. Za procesiranje i analizu snimljenih signala kreirane su i korištene skripte u programskom okruženju Matlab®.