Analiza isplativosti gradnje nuklearne elektrane u slučaju otvorenog i integriranog unutarnjeg tržišta električne energije u EU s obzirom na financijske, ekonomske i energetske rizike : diplomski rad - Mamić, Paula (P. Mamić, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Promjena elektroenergetske slike neophodna je kako bi se zadovoljio budući porast potražnje, povećala sigurnost opskrbe električne energije i usporile klimatske promjene. Nuklearna energija, svojom gustoćom i čistoćom, uklapa se u takve strategije, ali zbog specifičnih rizika projekt je kontroverzan. Visoki kapitalni troškovi otežavaju financiranje nuklearne elektrane. Promjene dizajna zbog visokih regulatornih i sigurnosnih zahtjeva i promjene političkih okvira rezultirale su prekoračenjem proračuna i kašnjenjem radova. Kašnjenjem radova ugroženo je dugo vrijeme povrata, te su izraženiji financijski rizici. Ekonomski aspekt projekta je maksimiziranje profita, koje je na tržištu električne energije ugroženo. Povlačenjem državnog kapitala i deregulacijom tržišta, nužne su nove strukture financiranja koje će investitorima pružiti određeni oblik sigurnosti i podijeliti rizik, kako bi se privukle investicije u izgradnju nuklearnih elektrana. Programskim alatom FINPLAN napravljena je analiza isplativosti izgradnje nuklearne elektrane na tržištu, u ovisnosti o cijeni električne energije.