Sustav upravljanja ventilokonvektorom s termoelektričnim aktuatorom na ventilu : diplomski rad - Marušić, Danko (D. Marušić, 2017)
Sažetak na hrvatskom: U ovome radu je određen matematički model ventila s termoelektričnim aktuatorom, kojime se regulira protok vode kroz ventilokonvektor. U tu svrhu je konstruiran sustav za upravljanje ventilom i mjerenje svih bitnih veličina koje opisuju rad ventila. Model ventila prikazan u ovom radu omogućuje točnu estimaciju temperature kućišta ventila i položaja klipa ventila. Predložena je strategija upravljanja ventilom koja u potpunosti eliminira mrtvo vrijeme pomaka klipa u odnosu na referencu.