Ispitivanje serijske zavisnosti u financijskim vremenskim nizovima : završni rad - Markovinović, Mariela (M. Markovinović, 2018)
Sažetak na hrvatskom: U radu se pomoću teorije informacija i kombinatorike istražuje jesu li financijski vremenski nizovi slučajni. Povrati dionica čine vremenski niz. Nad tim podacima poziva se funkcija autokorelacije. Iz grafova se iščitavaju vrijednosti te se u skladu s tim tumače. Podaci vezani uz ovaj rad ukazuju na prisutnost slučajnosti u povratima koji se gledaju kao vremenski nizovi. Nakon prvotne provjere, vremenske nizove koje čine povrati, pretvaraju se u binarne vremenske nizove. Nad njima se ponovno vrši analiza jesu li slučajni. Ovoga puta to se čini pomoću kombinatorike, odnosno prebrojavanja nula i jedinica. Rezultati su u suprotnosti s rezultatima koje daje autokorelacija. Vremenski nizovi sastavljeni od nula i jedinica nisu slučajni.