Aplikacija za učenje i ispitivanje znanja o tvorbi riječi u hrvatskom jeziku : diplomski rad - Martinčić, Petar (P. Martinčić, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Zadatak diplomskog rada jest izraditi edukativnu aplikaciju za PC računala koja iz malog isječka rječničkog materijala još neobjavljenog tvorbenog rječnika hrvatskoga jezika generira zadatke za korisnika aplikacije. Aplikacija ima implementirana dva načina korištenja i proširivanja znanja o umanjenicama i uvećanicama u hrvatskom jeziku u obliku računalne 2D igre. Izgled i sučelje aplikacije šaroliki su i animirani tako da budu što vedriji i privlačljiviji, pogotovo osnovnoškolcima. Implementirano je i nekoliko zvučnih efekata te kratka pozadinska glazba koje korisnici mogu isključiti. Jedna vrsta igre omogućuje traženje pomoći pri rješavanju zadataka te prikaz konačnih rješenja, a pri završetku rješavanja svakog testa generiraju se i igraču prikazuju u sažetom formatu svi zadaci koji su mu bili zadani tokom testa s posebno naznačenim dijelovima konačnih rješenja koja je rješio točno i rješenja kojih se nije uspio dosjetiti. Time je omogućeno da i korisnici koji nemaju dovoljno predzanja o tvorbi riječi u hrvatskome jeziku mogu igrati ovu edukativnu igru i pri tome steći to znanje. Aplikacija nije bogata velikom količinom sadržaja ali upućuje na smjer implementacije računalne podrške koji može pomoći u uspješnijem usvajanju hrvatskog jezika svim svojim korisnicima. Pri implementaciji aplikacije nastojalo se privremeno zanemariti kompliciranije detalje iz jezičnog opisa i tvorbe riječi. Izabrani i obrađeni dijelovi u tvorbi umanjenica i uvećanica u ovoj aplikaciji omogućuju uspješnije usvajanje, osvještavanje i uporabu riječi govornika hrvatskoga jezika.