Kompozicijska distribucijska semantika temeljena na modelu leksičke funkcije : diplomski rad - Medić, Zoran (Z. Medić, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Kompozicijska distribucijska semantika bavi se izgradnjom prikaza značenja višerječnih fraza u vektorskome prostoru. Rad opisuje u literaturi korištene modele kompozicijske distribucijske semantike, s naglaskom na modele temeljene na modelu leksičke funkcije. Posebno je proučen i opisan praktični model leksičke funkcije, zajedno s predloženim prilagodbama modela. Razmotrena su proširenja modela s obzirom na relaciju semantičke inkluzije među distribucijskim vektorima imenica. Izgrađen je praktični model leksičke funkcije za hrvatski jezik te je za potrebe njegovog vrednovanja sastavljen skup izraza za vrednovanje modela. Izgrađeni model primijenjen je i na probleme semantičke kompozitnosti i semantičke devijantnosti duljih fraza. Rezultati vrednovanja modela potvrdili su da je model, iako jednostavan, sposoban uspješno modelirati semantičko značenje višerječnih izraza u usporedbi s drugim često korištenim modelima kompozicijske distribucijske semantike. Provedena vrednovanja modela ukazala su na različite mogućnosti poboljšanja i proširenja modela.