Primjena skrivenih Markovljevih modela za pretraživanje nukleotidnih sljedova : završni rad - Medvidović, Krešimir (K. Medvidović, 2017)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu sam se pobliže upoznao s Markovljevim modelima i njihovom primjenom u bioinformatici. Nakon definiranja CpG otoka i skrivenih Markovljevih modela primjenio sam Viterbijev algoritam za pretragu CpG otoka u danom slijedu. Implementaciju sam napisao u programskom jeziku Java, te sam obavio testiranja ispravnosti programa, mjereći potrebno vrijeme i potrošnju radne memorije za izvođenje Viterbijevog algoritma. Dobiveni rezultati su u okvirima odstupanja od 10% u odnosu na promatrane programe CpG Islands (in VB6) i Sequence Manipulation Suite:CpG Islands.