Modeliranje uloge obnovljivih izvora energije na hrvatskom tržištu električne energije : diplomski rad - Menix, Ante (A. Menix, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Obnovljivi izvori energije su s vremenom postali društveno prihvaćeni, a danas su glavni izazovi u tržišnoj prilagodbi takve vrste tehnologije proizvodnje električne energije. U početku promidžbe obnovljivih izvora, glavna ideja se zasnivala na dodatnom financiranju (poticaju) takvih izvora te izoliranju od stanja na tržištu. No, jačanjem razvoja obnovljivih izvora te namjerom kako bi se postiglo konkurentno i stabilno tržište, obnovljivi izvori energije moraju sudjelovati na tržištu sukladno sa cijenama konvencionalnih izvora energije. To se postiže promjenom poticajne politike pojedine države. Glavna ideja je implementacija feed-in premija (FIP) ili sustav kvota (tržište zelenih certifikata) u sustav poticaja. Na taj način se smanjuju troškovi svih tržišnih sudionika kao i krajnjih korisnika potrošača. Postoje različite primjene navedenih modela, što se može primjetiti na primjeru Njemačke, Ujedinjenog Kraljevstva i drugih zemalja članica. U Republici Hrvatskoj je stupio na snagu novi zakon koji predstavlja novi model poticaja, odnosno, prelazak sa feed-in tarife (FIT) na feed-in premije (FIP). Takav prijelaz je novi izazov za pojedine investitore zbog povećanja nepredvidljivosti prihoda i konačnog profita. Postavkom modela pojedine elektrane u takvom okruženju koristeći program kao Crystal Ball, uvelike može olakšati strateško planiranje proizvođača, odnosno, investitora.