Samokalibrirajuća mreža za lokalizaciju temeljena na DWM1000 modulu : diplomski rad - Mihalić, Karlo (K. Mihalić, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Sve većom primjenom bežičnih mreža osjetila u industriji, poljoprivredi, kućanstvu, medicini, itd., pojavljuju se aplikacije koje zahtijevaju poznavanje relativnih ili apsolutnih lokacija čvorova unutar mreže. Zbog poznatih nedostataka GPS sustava, posebno nemogućnosti njegova korištenja u zatvorenim prostorima, traže se novi načini za određivanje pozicija. Jedan od načina je korištenje UWB komunikacije za određivanje udaljenosti između čvorova u mreži. U ovom radu korišten je UWB modul (DWM1000) za određivanje udaljenosti pomoću RTOF algoritma, kod kojeg se za određivanje udaljenosti koristi vrijeme potrebno za kružnu razmjenu podataka između dva čvora. Kako bi se smanjila potrošnja energije kod čvorova s baterijskim napajanjem, koristi se OpenWSN komunikacijski stog za učinkovitiju komunikaciju. U okviru implementacije sustava za određivanje pozicija čvorova ispitane su mogućnosti primjene MDS algoritma.