Određivanje nadomjesne RLC sheme sklopa na temelju ovisnosti impedancije o frekvenciji uporabom evolucijskih algoritama : diplomski rad - Miličević, Andrija (A. Miličević, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Za određivanje nadomjesne RLC sheme sklopa na temelju ovisnosti impedancije o frekvenciji potrebno je riješiti problem pronalaska najboljeg modela te problem pronalaska parametara modela. Analizatori impedancije su uređaji koji rješavaju ta dva problema, no njihova cijena ih čini nepristupačnima. LCR metar je jeftiniji uređaj koji ima mogućnost mjerenja impedancije na nizu različitih frekvencija. Predložen je algoritam LCR-fit koji može iz mjerenja dobivenih LCR metrom određuje nadomjesnu RLC shemu izmjerenog elektroničkog sklopa. Predloženi algoritam se sastoji od imunološkog algoritma, algoritma simuliranog kaljenja, genetskog algoritma te lokalne pretrage.