Primjena programskog modela MapReduce za obradu podataka iz područja prometa : završni rad - Murati, Ilir (I. Murati, 2017)
Sažetak na hrvatskom: U ovome radu pokazao sam jedan od primjera implementacije MapReduce programa u Hadoop okolini, koji služi za obradu velikih skupova podataka. MapReduce programi obrađuju podatke iz područja prometa, konkretno podatke taksi vozila sa područja New Yorka. Glavne funkcije u programima su funkcije Map i Reduce. Funkcija Map se poziva nad svakim dijelom ulaznih podataka i proizvodi međurezultat u obliku ključ/vrijednost. Funkcija Reduce obrađuje sve vrijednosti povezane s istim ključem kako bi se dobio konačan rezultat obrade. Algoritmi su pokretani i obrađeni unutar razvojne okoline Hadoop. Algoritmi su implementirali u programskom jeziku Java te je analizirano njihovo vrijeme izvođenja.