Primjena metoda subjektivne analize u klasifikaciji uzoraka hrvatskog govornog jezičnog korpusa s društvenih mreža : diplomski rad - Mihovilić, Nino (N. Mihovilić, 2016)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu napravljena su dva sentiment riječnika hrvatskog govornog jezika. Opći leksikon ima riječi s određenim polaritetom i temeljnim ljudskim emocijama (radost, tuga, strah, ljutnja, iznenađenje, gađenje, povjerenje, isčekivanje) i riječnik specifične domene koji ima skup riječi s određenim polaritetom koje služe za analiziranje političkih tekstova. Osim toga, napravljen je leksikon hrvatskih zaustavnih riječi i leksikon hrvatskih riječi negacije. Aplikacija za određivanje sentimenta proizvoljnog teksta je implementirana na temelju tih riječnika i leksikona i testiran političkim tekstovima s društvenih mreža. Opći riječnik uspješno je analizirao 84.52% podataka i ima stopu točnosti detekcije sentimenta od 60.77%. S druge strane riječnik specifične domene uspješno je analizirao 54.68% podataka i ima stopu točnosti detekcije sentimenta od 65.24%. Oba riječnika imaju zadovoljavajuću stopu točnosti i može se zaključiti da je opći riječnik bolje koristiti kada je važnije da se uspješno analizira veliki skup podataka, a da točnost rezultata nije toliko bitna, a riječnik specifične domene kada je točnost rezultata bitniji od kvantitete.