Algoritam za prepoznavanje lica utemeljen na analizi glavnih komponenata svojstvenih lica : završni rad - Mijačika, Adriana (A. Mijačika, 2017)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu analiziran je algoritam za prepoznavanje lica temeljen na analizi glavnih komponenata slika lica (PCA metoda). Pokazano je kako se pomoću analize glavnih komponenata mogu odbaciti redundantne značajke slika lica čime se rješava problem njihovih velikih dimenzija. Redukcija dimenzionalnosti postiže se projekcijom slika na novi potprostor lica kojega razapinju svojstveni vektori (poznati kao svojstvena lica). Prepoznavanje lica se izvršava tako da se računaju udaljenosti između projekcija ispitivanog lica i baze slika lica. Implementirani algoritam temeljen na PCA metodi je ispitan na dvije javno dostupne baze slika. Rezultati su pokazali da se tom metodom može uspješno riješiti problem prepoznavanja lica sa slikama lica slikanim u kontroliranim uvjetima.