Primjena modela distribucijske semantike u igri asocijacija riječi : završni rad - Nikić, Mihael (M. Nikić, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Računalna leksička semantika bavi se prikazom značenja riječi te ima važnu ulogu u sustavima za obradu i razumijevanje prirodnog jezika. Distribucijski semantički modeli značenje riječi prikazuju visokodimenzijskim kontekstnim vektorima, ekstrahiranima na temelju supojavljivanja riječi u korpusu. Takvi su se modeli pokazali vrlo korisnima na nizu zadataka obrade prirodnog jezika. U okviru ovog rada izgrađen je model koji generira igru asocijacija riječi. Izgradnja modela je ostvarena uz pomoć obrade prirodnog jezika i uz pomoć tehnike točkaste procjene uzajamne informacije. Izgradnja je ostvarena uz korištenje postojećih korpusa. Nad izgrađenim modelom provedeno je eksperimentalno vrednovanje postupaka.