Zajednički informacijski model za napredne mreže : diplomski rad - Miklečić, Ivan (I. Miklečić, 2017)
Sažetak na hrvatskom: U radu je obrađen IEC standard naprednih mreža naziva zajednički informacijski model (CIM). Važnost ovog standarda nalazi se u njegovoj svestranosti i primjenjivosti na sve grane unutar elektroenergetskog sustava, a njegovom uporabom olakšala bi se i ubrzala komunikacija između korisnika. Najveća prednost korištenjem standarda vidi se u postizanju interoperabilnosti opreme koja se koristi u sustavu. Kao praktičan dio prikazan je primjer razmjene karakteristika i stanja elektroenergetske mreže s tri čvorišta koristeći CIM-XML datoteku. Podaci iz datoteke su obrađeni u Java programskom jeziku i na temelju njih izračunata je Y-matrica mreže.