Analiza mogućnosti grijanja plastenika korištenjem biomase u kogeneracijskim postrojenjima : završni rad - Nikolac, Matea (M. Nikolac, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Cilj ovog Završnog rada je na temelju literature i stvarnog kogeneracijskog postrojenja koje se nalazi kraj Osijeka u selu Nard i radi sa 500 kW električne i 1,8 MW toplinske energije, napravit tehnološku i ekonomsku analizu. U analizi su korištene cijene i podaci iz Hrvatskog i Europskog elektroenergetskog sustava te su detaljno proučeni dijelovi postrojenja i uvjeti koji se u njima javljaju. Iz ekonomske analize dobivena je isplativost projekta uzevši u obzir cijenu investicije, troškove i poticajne cijene. Kao dodatak postrojenju, smišljen je model kojim bi se određena količina CO2 filtrirala i koristila za biljke u plasteniku te je kao profit određena cijena spremnika CO2 koju bi vlasnik morao plaćati da kupuje spremnik CO2 umjesto da ga filtrira iz energane.