Estimacija protoka medija kroz ventilokonvektorski sustav : diplomski rad - Nikolić, Dražen (D. Nikolić, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Mjerni podaci prikupljeni su u okviru sustava za grijanje i hlađenje na 9. katu C zgrade Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu u periodu od mjesec dana. Provedena je identifikacija ventilokonvektorskog modela u stacionarnom stanju temperature izlaznog zraka u prostoriji za svaku brzinu ventilokonvektora posebno. Tražila se ovisnost temperature izlaznog zraka u stacionarnom stanju o temperaturi zraka u sobi, protoku na katnom razvodu te o ulaznoj temperaturi medija. Identifikacija stacionarnog stanja vršena je uz pomoć neuronskih mreža, a modeliranje dinamike korištenjem filtra prvog reda. Konačno dobiveni Hammerstein model može se koristiti kao osnova za upravljanje čitavim ventilokonvektorskim sustavom.