Zaštita veza između replika upravljačkog uređaja u programski upravljanoj mreži : završni rad - Milina, Marin (M. Milina, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Programski upravljane mreže nude moderan pristup oblikovanju mreža, u kojem je logika upravljanja prosljeđivanjem paketa izdvojena iz mrežnih uređaja u središnji upravljački uređaj, čime omogućuje lakšu implementaciju novih aplikacija i komunikacijskih protokola. Za komunikaciju između upravljačkog i mrežnih uređaja obično se koristi protokol OpenFlow. Takve mreže obično sadrže nekoliko replika upravljačkog uređaja, gdje je svaka od njih zadužena za podešavanje rada jednog dijela mrežnih uređaja, a pritom je nužno da razmjenjuju informacije o stanju mreže. U ovom je radu uspostavljena laboratorijska okolina s dvije replike upravljačkog uređaja i emuliranom programski upravljanom mrežom, a pomoću OpenFlow grupe „Fast-Failover“ izveden je mehanizam odabira rezervnih puteva za razmjenu poruka između samih replika. Ispravnost rada mehanizma zaštite veza između replika upravljačkog uređaja pokazana je analizom mrežnog prometa u alatu Wireshark.