Zvučni signali za identifikaciju električnih vozila pri niskim brzinama : diplomski rad - Mišerić, Marko (M. Mišerić, 2015)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu prikazan je problem buke u urbanim sredinama s naglaskom na buku od cestovnog prometa. Pokazano je kako se većim udjelom električnih vozila ta buka može značajno smanjiti. Međutim, u tom slučaju javlja se problem nedovoljne čujnosti električnih vozila koji se odražava na sigurnost pješaka u prometu. Prema dosadašnjim istraživanjima vidljivo je da bi se problem riješio dodavanjem zvuka pri niskim brzinama. Obzirom da većina ljudi zvuk motora s unutarnjim izgaranjem smatra najprihvatljivijim zvukom za električne automobile, provedeno je slušno ispitivanje sa sedam različitih zvukova motora s unutarnjim izgaranjem. Najbolje ocijenjeni zvukovi isprobani su na sustavu ugrađenom u stvarno električno vozilo.