Prepoznavanje rukopisa strojnim učenjem i primjena u identifikaciji popunjenih polja na uplatnici : završni rad - Mrđen, Josip (J. Mrđen, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Napretkom u računarskoj znanosti te razvojem dubokog učenja, područje računalnog vida je u zadnjem desetljeću dobilo velik zamah. U moru primjena, detekcija i prepoznavanje teksta (bilo tiskanog ili pisanog) je jedno od istraženijih područja te domene. Ovaj završni rad bavi se upravo prepoznavanjem teksta, za potrebu ekstrakcije teksta na rukom pisanim uplatnicama. Za potrebe toga korištene su konvolucijske neuronske mreže za čisto prepoznavanje teksta te elementi pretprocesiranja slika i detekcije pravopisnih elemenata kao dio izvan domene strojnog učenja. Klasifikacija slika u slova i brojke uz pretprocesiranje pokazala se kao uspješan pothvat s visokom stopom točnosti, dok je detekcija zbog različitog šuma na svakoj uplatnici te jednostavnih detekcijskih metoda bila glavni uzrok nezadovoljivosti dobivenih podataka na određenom broju uplatnica.