Optimizacija gibanja Pioneer P3-DX robota : diplomski rad - Ovčarić, Gordan (G. Ovčarić, 2016)
Sažetak na hrvatskom: U ovom diplomskom radu provedeni su eksperimenti vezani za autonomnu navigaciju mobilnih robota. Korišteni su navigacijski algoritmi: Dijkstrin algoritam planiranja i slijeđenje pristupom Receding Horizon Control i A* algoritam planiranja s algoritmom čistog slijeđenja. U laboratorijskim uvjetima simulirane su vožnje robota prema naprijed, zavoj ulijevo i zavoj udesno. Svaka kretnja ponavljala se s 3 brzine (0.1, 0.3 i 0.6 m/s) i to po tri puta radi vjerodostojnosti mjerenja. Parametri za svaki algoritam su eksperimentalno određeni kako bi optimirali navigaciju robota u prostoru. Gibanje robota praćeno je preko sustava infracrvenih kamera Optitrack. Sustav Optitrack ima visoku preciznost praćenja objekta (pozicijski i orijentacijski) pa je u ovom radu služio kao referenca mjerenja. Sva snimljena mjerenja obrađena su i analizirana u programskom sučelju MATLAB te na temelju rezultata i viđenog ponašanja robota tokom snimanja donijeti su zaključci o svakom algoritmu. U zaključku su sumirane kvalitete i mane svakog algoritma te tablično prikazana glavna svojstva svakog algoritma.