Demonstracija operacije premještanja s troosnim kartezijskim robotom : završni rad - Odak, Ivan (I. Odak, 2018)
Sažetak na hrvatskom: U zadatku ovog rada troosni kartezijski robot MAX R3 osposobljen je za izvršavanje operacije slijednog premještanja više predmeta u području svog radnog prostora. Robot je donacija tvrtke Schneider Electric i nalazi se u prostorijama Fakulteta elektrotehnike i računarstva u Zagrebu. Izvršena je parametrizacija, konfiguracija i povezivanje svih upravljačkih komponenti robota (kontroler gibanja, servo pretvarači, HMI), a pri tome su korišteni programskih alata tvrtke Schneider Electric: SoMove i SoMachine. Napravljen je program za slijedno premještanje do 3 predmeta, uz mogućnost jednostavne nadogradnje kako bi se omogućilo premještanje i više od 3 predmeta. Korištenjem jednostavnog naponskog dijelila omogućeno je upravljanje motorima hvataljke pomoću kontrolera gibanja. Time je kontroler gibanja postao glavni čvor sustava za upravljanje robotom jer upravlja svim komponentama koje kontroliraju gibanje robota. Povezivanjem kontrolera sa HMI-om, dodatno je pojednostavljeno upravljanje robotom.