Mjerenje performansi mreže i mrežnih usluga u srednjoškolskoj obrazovnoj instituciji opremljenoj u okviru pilot projekta e-Škole : završni rad - Pavlinić, Kaja (K. Pavlinić, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Glavni cilj šireg programa e-Škole, punog naziva „e-Škole: Cjelovita informatizacija procesa poslovanja škola i nastavnih procesa u svrhu stvaranja digitalno zrelih škola za 21. stoljeće“, jest jačanje kapaciteta osnovnog i srednjeg obrazovanja te unaprijeđeno osposobljavanje učenika za daljnji profesionalni rad, školovanje i cjeloživotno učenje. Glavni cilj pilot projekta e-Škole jest uspostavljanje mreže i mrežnih usluga u 10% obrazovnih institucija diljem Republike Hrvatske. Zadatak ovog rada bio je evaluirati kvalitetu ostvarenja mrežne infrastrukture na temelju subjektivnog i objektivnog mjerenja performansi mreže i mrežnih usluga u Prvoj gimnaziji Varaždin, koja je opremljena u okviru pilot projekta e-Škole. U tu svrhu, provedena je analiza općenitog stanja školske mrežne infrastrukture uz ispitivanje iskustvene kvalitete kroz tri scenarija koja simuliraju uobičajena ponašanja učenika i nastavnika, te paralelno promatranje stanja mrežne infrastrukture putem Meraki dashboard sustava za upravljanje i nadzor mreže. Nakon provedenog ispitivanja, dolazi se do zaključka kako su učenici generalno zadovoljni realiziranom mrežnom infrastrukturom. Ipak, postoje određeni problemi koji se učestalo ponavljaju (poput problema s brzinom i problema pri spajanju na Internet), koje je potrebno detaljnije istražiti te ukloniti, kako bi ocjena iskustvene kvalitete bila maksimalna.