Otkrivanje stršećih vrijednosti i njihov utjecaj na regresijsku analizu : diplomski rad - Osrečki, Dinko (D. Osrečki, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Stršeće vrijednosti, u kontekstu dubinske analize podataka, su zapažanja koja značajno odskaču od drugih vrijednosti u skupu podataka. Takve vrijednosti mogu nastati pogrešnim unosom, dolaziti iz drugih populacija ili biti posljedica iznimnih pojava. Njihova prisutnost može znatno promijeniti rezultate analize i dati pristrane modele. Stoga je otkrivanje stršećih vrijednosti važan korak u obradi podataka i prethodi procesu otkrivanja znanja u skupovima podataka ili primjeni prediktivnih modela. Opisani su pojmovi važni za razumijevanje stršećih vrijednosti te su prikazani različiti statistički i neparametarski postupci za njihovo otkrivanje s primjerima na danim skupovima podataka. Opisana su dva modela regresijske analize podataka, linearna regresija i logistička regresija, te su na primjerima u programskom jeziku R objašnjenje različite mjere za evaluaciju dobivenih modela. Konačno, izrađen je simulator koji prikazuje utjecaj stršećih vrijednosti na parametre i pokazatelje uspješnosti regresijskih modela.