Vrednovanje buke vjetroelektrana : završni rad - Oštrek, Marko (M. Oštrek, 2016)
Sažetak na hrvatskom: Buka je prejak ili neugodan zvuk koji mijenja normalno stanje okoliša na određenom području i izaziva neugodan osjećaj. Zbog toga je buku potrebno mjeriti i analizirati kako bi se mogle provesti odgovarajuće mjere zaštite od buke. Izvori buke kod vjetroelektrana u najvećoj mjeri proizvode aerodinamičku i mehaničku buku. Ljudsko uho pokriva gotovo cijeli spektar tih izvora zvukova. Za približno određivanje razine zvuka u dBA dovoljno je koristiti klasične uređaje za mjerenje razine zvuka kao što su zvukomjer i akustična kamera. Specijalna mjerenja provode se s ciljem daljnjeg razvoja vjetroturbina sa što boljim akustičnim svojstvima. Kada se buka ne smanjuje i zadržava se duže vrijeme, može značajno štetiti kvaliteti života ljudi i drugih živih bića. I kopnene i priobalne vjetroelektrane utječu na okoliš, no negativni su utjecaji najčešće zanemarivi u odnosu na pozitivne učinke vjetroelektrana.