Mapiranje potencijala fleksibilnosti višeenergijskih sustava : završni rad - Perković, Marijan (M. Perković, 2018)
Sažetak na hrvatskom: Fleksibilnost višeenergijskih sustava proizlazi iz mogućnosti odabira ulaznog vektora, prema određenom kriteriju optimalnosti, bez ugrožavanja komfora krajnjeg korisnika, odnosno smanjenja proizvodnje izlaznog energetskog vektora. Upravo kroz opisanu mogućnost premještanja između energetskih vektora, višeenergijski sustavu mogu pružati usluge fleksibilnosti. U radu će biti razvijen optimizacijski model za višeenergijsku jedinicu (koja integrira električni, toplinski, rashladni i plinski vektor) te će biti analiziran mogućnosti fleksibilnog odziva na cjenovne signale i kvantificirane vrijednosti pružanja određenih usluga.