Koordinirani rad fotonaponskih elektrana i spremnika električne energije : završni rad - Pećanac, Boris (B. Pećanac, 2016)
Sažetak na hrvatskom: U ovom radu opisan je način rada fotonaposnkih solarnih elektrana, te trenutno dostupne tehnologije njihove izrade. Opisana je i mogućnost predviđanja količine proizvedene energije iz takvih izvora energije. Radi ograničenja takvog oblika obnovljivog izvora energije i kako bi njegova funkcionalnost i iskoristivost bila povećanja proučene su razne vrsta spremnika energije, koji omogućuju da se uklone nedostatci PV-ova. Nakon što su razmotreni svi načini za skladištenje električne energije procijenjeno je da su reverzibilne hidroelektrane i baterijski sustavi najefikasniji i najlakše primjenjivi u otklanjanju problema poput velike fluktuacije snage na izlazu iz PV-ova. Kombinacijom sa spremnicima energije PV-ovima se također povećava i ekonomska isplativost.