Protokol za uspostavljanje komunikacijskih kanala kroz prevoditelje mrežnih adresa : završni rad - Peklar, Mihael (M. Peklar, 2017)
Sažetak na hrvatskom: Prevoditelji mrežnih adresa sprječavaju jednostavno stvaranje komunikacijskih kanala između računala. Za uspostavljanje veze je potrebno ili konfigurirati prevoditelj ili koristiti jedan od posebnih protokola razvijenih za tu svrhu. Najpoznatiji takav protokol jest ICE, Interactive Connectivity Establishment. On se koristi unutar više telekomunikacijskih riješenja, između ostalog i kao dio WebRTC protokola. Njegova mana su intruzivnost, koja traži da se aplikacija od početka razvije s ICE protokolom na umu, i nekompletnost, budući da ne propisuje signalizacijske kanale. U ovom radu predstavljamo novi, jednostavniji protokol za uspostavljanje veze - NATP - koji je jednostavan za korištenje i implementaciju. Rad demonstiramo implementacijom verzije Natcat aplikacije koja koristi NATP protokol kako bi uspostavila vezu kroz mrežne prevoditelje.