Razvoj momentnih strategija metodom slučajnih šuma : diplomski rad - Pavlić, Paula (P. Pavlić, 2015)
Sažetak na hrvatskom: Unutar ovog rada prikazana je mogućnost upotrebe strojnog učenja u financijskim strategijama temeljenim na momentu, točnije upotreba slučajnih šuma na tržištu dionica. Konstruiran je model koji koristi karakteristike dionica kao atribute za izgradnju slučajne šume, te na temelju naučene veze između tih atributa i stvarnih klasa podataka iz seta za treniranje vrši predikciju i za svaki novi dan daje moguću klasu prema kojoj se ostvaruje investicijska strategija. Algoritam je implementiran unutar programskog sustava MATLAB, a korištena je metoda ojačanih šuma kako bi se potencirali oni rezultati koji daju najbolju zaradu koja je osnovni cilj svake financijske strategije. Analiza je provedena nad 10, a prikazani su rezultati za 5 dionica sa Zagrebačke burze.