Automatizacija sustava grijanja stroja za proizvodnju papira : diplomski rad - Penava, Bruno (B. Penava, 2018)
Sažetak na hrvatskom: S obzirom na sveprisutnost papira i svakodnevnu upotrebu u mnogim područjima života, zahtjevi za proizvodnjom i kvalitetom papira postaju sve veći. Važan dio stroja za proizvodnju papira jest sustav grijanja pogona za sušenje papira. Kroz ovaj rad, prikazano je jedno od rješenja gdje se za sustav grijanja pogona za sušenje papira koristi princip pare i kondenzata, tzv. Steam and Condensate, koji prolazi kroz cilindre raspoređene u toplinskim skupinama. Rad opisuje tehnološki proces sustava grijanja stroja za proizvodnju papira te rješenje automatizacijskog sustava pomoću Siemensovih PLC uređaja. Drugi dio rada opisuje programsko rješenje (hardverska konfiguracija i softver) koristeći Siemensovo programsko okruženje PCS7, te razvoj nadzorno-upravljačkog sustava za upravljanje procesom koji je ostvaren Siemensovom WinCC aplikacijom. Rad sadrži i opisuje osnovne značajke i karakteristike sustava grijanja stroja za proizvodnju papira.